Dnia 03.03.2019r. w Wyższej Szkole Teologiczno-Humanistycznej p.k. Nysa odbyła się Szkoła Zdrowego Gotowania. Podczas degustacji studenci mogli spróbować m.in.:
Potraw śniadaniowych: sałatki owocowej, kremu sojowo-kakaowego, kremu sojowo-waniliowego, kulek bakaliowych, granoli, chleba żytniego pieczonego na zakwasie, pasty z orzechów włoskich, pestek dyni oraz pomidorów suszonych, świeżo wyciskanych soków ze szpinaku, jarmużu, jabłka, marchwi czy cytryny.
Dań obiadowych: sałatki greckiej z tofu i majonezem sojowym, brukselek w sosie
z orzechów cashew nerkowca, ryżu pełnoziarnistego z papryką i curry, kotletów z soi
i kaszy jaglanej, leczo z ciecierzycą w pomidorach, paprykarza z kaszy jaglanej
i orzechów ziemnych, kiełbasek sojowych z pieczonymi pieczarkami i soczewicy czerwonej z marchewką.