Dnia 8.06.2014 r. odbyły się warsztaty dla Studentów Instytutu Promocji Zdrowia pod nazwą „Szkoła Zdrowego Gotowania”, których celem było propagowanie zdrowego stylu odżywiania i przyrządzania posiłków, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.
Słowo wstępne wygłosiła Pani Dyrektor WSTH pk. Nysa dr Bożena Węcka dziękując zebranym za liczne przybycie. Spotkanie prowadziła promotorka zdrowego stylu życia Pani mgr Lidia Szłowieniec. Studenci mieli możliwość wysłuchania krótkiego wykładu na temat prawidłowego odżywiania, jednak główną część programu stanowiła degustacja smacznych i zdrowych posiłków.
Pośród zdrowych smakołyków znajdowały się: granola, kulki bakaliowe z kaszą jaglaną, dżem z suszonej moreli, shake z czarnej porzeczki i bananów, surówka ze szpinakiem, z kukurydzą pomidorami, szczypiorem w sosie malinowym oraz słonecznikowym, soczewica brązowa z pieczarkami, kasza jęczmienna z sosem sojowym, chrupki ryżowe bezglutenowe, kotlety z soi i płatków owsianych.
Według Studentów najsmaczniejszą pośród zdrowych potraw były kotlety z soi i płatków owsianych oraz soczewica z pieczarkami. Daniem królującym wśród deserów okazały się kulki bakaliowe z kaszą jaglaną.
„Szkoła Zdrowego Gotowania” od zawsze cieszy się sporym zainteresowaniem wśród Studentów Instytutu Promocji Zdrowia, którzy jednogłośnie stwierdzają, że warto dbać o prawidłowe nawyki żywieniowe i propagować „zdrową kuchnię”.